Huomasin, että olin jo käynyt katsomassa kaikki elokuvat, joita olin kirjoittanut odottavani tänä syksynä, joten uusi katsaus on tehtävä. Ja hei, jotta katsottujen elokuvien määrä paranee viime vuodesta, pitäisi vielä nähdä 6 elokuvaa. En usko sen olevan ongelma, Teema näyttää Kieslowskia, Hitchcockia ja Kubrickia täydellä syötöllä, teattereihin ehtii vielä pari mielenkiintoista pätkää ennen joulua ja boxissa ja dvd-hyllyssä on hätävaraa riittämiin. Jee :)

Elokuvavuoden lopusta tulee toivottavasti mielenkiintoinen. Heräsin vasta jonkun blogin heittämän kysymyksen myötä ajattelemaan, ettei tänä vuonna ole oikeastaan tullut sellaisia elokuvia, joita voisi laittaa parhaan elokuvan ehdokkaaksi Oscareihin. Tietysti suma tulee vasta loppuvuodesta Amerikassa, jotta elokuvat olisivat hyvin valitsijoiden muistissa, ja Suomeen nuo elokuvat ehtivät vasta ensi vuoden puolella, mutta toivottavasti edes muutama kelvollinen elokuva ehtii loppuvuonna tännekin. Tällä hetkellä en kyllä keksi juuri mitään ehdollepantavia elokuvia. Joku perusteli jo The Dark Knightin ehdokkuuttakin, muistaakseni The MovieBlogissa, jonka olen löytänyt muutama viikko sitten, ja pohti juuri kahden peräkkäisen vuoden erilaisuutta – viime vuonna oikeasti hienoja elokuvia oli ehdolla kolme, tänä vuonna saattaa tulla vaikeuksia löytää edes yhtä. Clint Eastwoodin Changelingista on puhuttu yhtenä mahdollisuutena, täytyy odottaa sen saapumista tänne ennen kuin sanoo siitä mitään. Akatemia on osoittanut pitävänsä Eastwoodista, ja miksipä ei pitäisi. Toisena voisi olla Anne Hathawayn tähdittämä Rachel Getting Married, jota on huudeltu ehdokkaaksi pitkin syksyä (Suomen ensi-ilta 12.12.). Mahdollisuuksia on povattu myös Mickey Rourken paluuelokuvalle The Wrestler, jonka esittelyjutun kuvat Empiressa saivat minut hyppäämään koko artikkelin yli, mutta pitänee palata edellisen lehden pariin vielä. Muita potentiaalisia saattaisivat olla Fincherin draama The Curious Case of Benjamin Button, joka täytyy tietysti käydä katsomassa jo Cate Blanchettin mukanaolon vuoksi, Meryl Streep-Philip Seymour Hoffman-Amy Adams –kolmikon nunnadraama Doubt, Gus Van Santin tositapahtumiin perustuva elokuva Milk, ja tietysti yhtenä potentiaalisena Pixarin uutuus Wall-E. Niin ja jotkut ovat veikkailleet jopa McDonaghin  In Brugesia, mutta enpä tiedä siitäkään.

Näyttääpä muuten siltä (nyt kun selasin Imdb:tä), että Eastwoodilta on ehtimässä levitykseen toinenkin elokuva ennen vuoden 2009  alkamista: Gran Torino, jossa mies itse näyttelee pääosaa. Hmm, saapas nähdä minkälainen tapaus sieltä on luvassa. Titanic-parivaljakko yhdistyy elokuvassa Revolutionary Road, mutta jostain syystä en usko sen ehdokkuuteen. Tässä vaiheessa (kun elokuvaa ei ole vielä nähnyt kukaan) on tietysti aika epätoivoista sanoa. Kate Winslet nähdään myös draama-sota-historia-romantiikka –combossa The Reader. Mutta lasketaanko rajoitettu levitys Oscareissa? Se nimittäin aukeaa kokonaan vasta tammikuun puolella. No, mahdollisesti mielenkiintoinen elokuva kuitenkin. Vieläkö muistaisin jonkun...

No näitäkin odottaessa aika varmasti kuluu Ü.

//Joo muistin! (10 minuuttia myöhemmin). Thomas McCarthyn The Visitor, animaatio The Tale of Desperaux, jonka suhteen tosin saatan vielä muuttaa mieleni, Luhrmannin Australia, joka vaikuttaa ihanasti McLeod's Daughtersilta elokuvana ja Disneyn Bolt, joka tosin tulee Suomeen vasta helmikuun puolivälissä.

//30.11. Löysin pari mielenkiintoiselta vaikuttavaa elokuvaa lisää, tosin lähinnä ensi vuoden puolelle odotettavia (ja kirjoitan ne tänne siltä varalta kun unohdan kuitenkin...). Charlie Kaufman on ohjannut ja käsikirjoittanut draama-komedian Synecdoche, New York, jonka pääosaa esittää Philip Seymour Hoffman (= aina syy pohtia katsomaan lähtemistä). Tosin näyttää vähän siltä, ettei se välttämättä ole tulossa Suomeen teatterilevitykseen, ensi-ilta kun on ollut jo toukokuussa Cannesissa. Lisäksi The Brothers Bloom, josta tekevät mielenkiintoisen ainakin Rachel Weisz ja pojat, Joel Hopkinsin ohjaus Last Chance Harvey, jonka pääosissa nähdään Dustin Hoffman ja iki-ihana Emma Thompson ja... joku muu jonka jo unohdin. Ehkä jonain päivänä löydän sen taas.

Niin, ja oon enää 4 elokuvaa vaille viime vuoden ylitystä, katsoin boxista Jacques Beckerin elokuvan Casque d'or ja leffassa eilen uuden Bondin. Niistä ehkä lisää myöhemmin.