Aioin tehdä tuonne sivulaitaan listan niistä kirjoista, jotka tuntuu mulle kaikkein tärkeimmiltä. Ja teinkin sen listan. Sain sen jopa valmiiksi, tosin aikaa vierähti melkein tunti, (tää palvelin tuntuu takkuavan koko ajan) ja sitten kun lista oli siinä, aloin miettiä, etten oikeastaan voi julkaista sitä. Ainakaan ilman saatesanoja. Julkaisemattomuuspäätökseen saattoi vaikuttaa myös se fakta, että palvelin oli ihan totaalisen tukossa ja kadotti listan tallennusvaiheessa.

Tunnin tuhlaaminen listan tekemiseen kuulostaa ehkä mahdottomuudelta, mutta se ei sitä ole. Minun olisi pitänyt arvata jo siinä vaiheessa kun pyörittelin listan mahdollisen otsikon muotoilua, ettei listastakaan tule mitään. Miten kuvailla parilla sanalla niitä kirjoja, jotka ovat kaikkein rakkaimpia? Kukaan täyspäinen ei nimeä niitä "rakkaimmiksi kirjoikseni", eikä myöskään pelkiksi "kirjoiksi", koska se on osoitus täydellisestä mielikuvituksettomuudesta. Nimeksi ei kelpaa myöskään "kirjat joihin palaan aina uudelleen", koska se olisi valehtelua, en nimittäin tee niin. Otsikko "mielirakenteitani muuttaneet kirjat" ei myöskään käy, sillä tuolloin tulisi listata jokainen teos, jonka olen ikinä läpi selannut. Se on fysiologinen fakta. Kysykää vaikka psykologian opettajaltanne. "Maailmaani muuttaneet kirjat" on melko mahtipontinen. Lähes yhtä mahtipontinen kuin nimikylttimme uuden vuoden konferenssissa ("president (& vice president) -myös maan päällä, niin kuin taivaassa") ne olivat tosin vahinko. Mahtipontisuuden lisäksi noin nimetty lista olisi jälleen puutteellinen, maailmaani ovat muuttaneet muutkin kirjat kuin lempparini. Hmm. Ehkä "lempparikirjat"? Mutta sekin on niin tylsää.

Päädyin siis lopulta otsikottomuuteen ja listattomuuteen ja tulin kirjoittamaan. Kirjat ovat tällä hetkellä täyttäneet jokaisen aistikanavani. Johtunee enimmäkseen lähestyvästä tentistä, mutta myös siitä tosiasiasta, että vaikka "työni" on pääasiallisesti lukemista, rentoudun yhtälailla lukemalla. Olen lukenut elämäni aikana enemmän kirjoja kuin pystyn laskemaan (ei sinällään mitenkään ihmeellistä, tiedän, mutta vakuutan, että syynä ei ole epäosaaminen numerojärjestyksen kanssa, vaan laskemattomuus alunperinkin) hyviä, huonoja ja turhia, ja niistä jokainen on vaikuttanut siihen millainen minusta on tullut, mitä asioita olen ajatellut ja mitä sanonut. Olemisemme ja olemuksemme on aika pienistä asioista kiinni. Eikä noihin asioihin voi läheskään aina edes vaikuttaa. Totta kai voit päättää, mitä jostakin kirjan esiinnostamasta asiasta ajattelet, mutta oikeasti, ilman niitä edellisiä kirjoja, et välttämättä pystyisi päätymään sellaiseen päätelmään kuin nyt. Mutta on hauska ajatella, kuinka pienet asiat vaikuttavat omaan elämään ja siihen mitä siitä tulee. Ja on hauskaa, ja tavallaan aika pelottavaa, ajatella myös sitä, kuinka itse on vaikuttamassa vaikka kuinka moneen elämään päivittäin (paitsi kun on sairaana kotona puolitoista viikkoa putkeen.) Kannattaisi ehkä kiinnittää enemmän huomiota siihen, minkälaisen vaikutuksen sitä toisiin tekee. Vaikkei sitä tietenkään pysty kontrolloimaan, siihenkin vaikuttavat niin monet asiat :) ehkä palaan takaisin lukemaan.