kirjoitin pitkän, ei tosin kovin hyvän, tekstin leffasta jonka kävin tänään katsomassa, mutta se katosi ennen julkaisua :´( itku. en jaksa muistella mitä siinä sanottiin, vaan yritän tiivistää tylsimystekstiksi seuraavaan:

Florian Henckel von Donnersmarckin elokuva Das Leben der Anderen oli kyseessä ja mahtava se oli, paras leffa tänä vuonna, siitä ei ole epäilystäkään. Ensinnäkin oli kiva kuunnella pitkästä aikaa saksaa (en takaa kieliopillisesti mitään, lopetin opiskelun pari vuotta sitten) ja ymmärtää oikeasti osa puheesta ilman tekstejä :) toiseksi elokuvan tarina ja näyttelijätyö olivat sitä laatua, ettei katsomossa voinut kuin tuijottaa, uppoutua ja nauttia. Tarina oli uskottava ja koskettava, yhtä aikaa dokumenttimainen ja elokuvamainen elokuva, jota katsoessaan tosin unohti katsovansa ohjattua näyttelemistä.

Näyttelijäihastus löytyi myös, fantastinen Ulrich Mühe, mun sydän meinasi hajota rintaan loppuosia katsoessani. Eikä muissakaan näyttelijöissä valittamista ollut, kaikki saivat tuotua roolinsa esiin aidosti ja luontevasti. Vaikka tarinan ydin sinäsä oli syvällä DDR:n ja Stasin kieroiluissa, siinä millaista on elää varoen jokaista sanomaansa sanaa ja ajattelemaansa ajatusta, tietäen, ettei voi voittaa järjestelmää vaikka kuinka yrittäisi, sillä järjestelmä löytää sinusta vian kunhan tarpeeksi kaivelee, minulle jäi päällimmäisenä mieleen tarina itsekkyydestä. Ja samalla myös epäitsekkyydestä, ja omien pahojen tekojensa korjaamisesta, vaikka parannusyritykset koituivatkin useammin murheeseen kuin iloon. Murheesta huolimatta myös jotain hyvää saavutettiin ja ilo hahmojen (niiden hyvien) puolesta oli ja on edelleen todellista. Yhteensopiva, tarkkaan harkittu musiikki kruunasi elämyksen ja elokuva on todella alusta loppuun Die Sonaten vom guten Menschen.

täytyy tulla se sanomaan, että kirjoitin tämän ennen kuin luin episodin arvostelun, eli loppu on täysin sattumaa. voin todeta, että vikman on ihan oikeassa Ü ja nyt kun olen sen lukenut, voin yhtyä myös siihen, että sydäntäsärkevää katsottavaa se todella oli. Parasta tänä vuonna. Ehdottomasti.