Ajattelin, että kun joulu alkaa olla jo näin lähellä, vois vaihtaa väliaikaisesti jonkun vähän jouluisemman lämpöisemmän taustan. Ja siinä se nyt on. Koulu loppui eilen tältä vuodelta, tosin keskiviikkona pitää vielä käydä tekemässä yksi tentti. Muutenkin tekemistä tuntuu riittävän ihan mukavasti; kaikki joululahjat pitää suunnitella ja hommata, viis leffaa käydä katsomassa (ja kyllä, käyn katsomassa ne kaikki ennen joulua), vastata vielä muutamaan sataan joulutrivian kysymykseen ja leipoa uudet piparit, eka satsi on melkein kokonaan syöty.

Käytiin eilen koulusta katsomassa La Boheme-oopperan harjoituksia, se oli mun ensimmäinen oopperakäynti ikinä. Talossa oon ollut muutaman kerran katsomassa balettia, mutta täähän on tietysti ihan eri juttu. Meininki oli aika villiä. Kapellimestari kesti porukkaa ensimmäiset kaksi näytöstä puuttumatta tapahtumiin, mutta tauon aikana laittoi näyttelijät/laulajat ruotuun. Seuraava osio menikin sitten ihan pätkimiseksi, kun mikään ei tuntunut menevän putkeen... vieressä istunut ryhmäläinen toivoi pipanoina, että kapellimestarilta palaisi proppu lopullisesti (km uhkasi nimittäin yhdessä vaiheessa potkia pääosanesittäjän pihalle). Mutta loppuun asti selvittiin täydellä miehityksellä. Välillä ohjaaja juoksi sinisessä t-paidassaan lavalle kesken vedon siirtämään tarrojen paikkoja ja puhumaan näyttelijöille, välillä hyppyyttämään sekavassa tilassa ollutta lapsikuoroa "lapset, toiselle puolelle!" ja lapset kipittivät... Puhumattakaan tietenkään kuopassa olleesta orkesterista, jonka pasunistit keskittyivät lähinnä lehtien lukemiseen. Mutta odotteluahan se oli silloinkin, kun itse olin musikaalissa mukana. Oli tosi hienoa päästä näkemään miten ooppera rakennetaan, eikä esityskään ollut ollenkaan huono, tosin välillä alkoi vähän epäilyttää, oliko meneillä sittenkin jonkin sortin parodia. Voisin mennä uudestaankin. Ehkä ostan Sancholle joululahjaksi liput oopperaan... Ü Oo ja melkein unohdin, oon sivistänyt itseäni viime aikoina muutenkin. Keskiviikkona kävin taidegalleriassa keskustassa ja saman päivän iltana EMMAssa katsomassa Dalín ja Messagerin näyttelyt, sekä Saastamoisen säätiön peruskokoelman. Galleriassa löysin uuden ihastuksen kohteen, Ea Vaskon valokuvat, joista tuo linkitetty on mielestäni upein. Olisin voinut katsella sitä miten pitkään tahansa. Innostuin valokuvaamisesta vaihteeksi... Ü

Oon luonnollisesti nähnyt kilokaupalla elokuvia tässä välillä ja digiboxissa odottaa vielä useampi katsomista. Telkkarista näin vihdoinkin aidon ja alkuperäisen King Kongin, joka oli aivan loistava tekele, en yhtään ihmettele, että porukka on ollut kauhuissaan silloin muinoin sitä katsoessa. Hahmojen koot suhteessa toisiinsa heittelivät "vähän", mutta mitäs pienistä. Mutta oli aika hassua huomata sellainenkin juttu, että kongissa on sellaista nukkejen välistä väkivaltaa, joka ei ikinä läpäisisi sensuuria nykypäivänä. Niin ajat muuttuu. Mitäs muuta olen nähnyt? Hmm... Käytiin siskon kanssa katsomassa Ratatouille joka oli kuvan ja animaation osalta huippuluokkaa ja välillä aika hauskakin, muttei siltikään päässyt Disney-Pixarin parhaimpien joukkoon. Elokuvasta kertoo jotain se, etten muista siitä mitään erityisen huomioimisen arvoista. Kotona katselin dvd:ltä lisää Hayao Miyazakia, Liikkuvan linnan tällä kertaa. Se sinkautti itsensä kertaheitolla mun suosikiksi Studio Giblin teoksista, ja odotan sen katsomista toiseen kertaan. Sen sijaan itsenäisyyspäivänä esitetyn Kissojen valtakunnan pelasti romukoppaosastolle heittämiseltä vain Pekka Autiovuoren ääni ja muutama täysin pimeä, ja siksi hauska, kohtaus. Ja hauskuudesta tuli mieleen, Ylellä esitettävä Extras-sarja vie myötähäpeän tuntemisen aivan uudelle tasolle, ihan oikeasti kiemurtelen tuskasta katsoessani sitä. Loistava sarja. Elokuvia, elokuvia: löysin uuden huippuohjaajan (olen aika myöhäinen herääjä, mutta parempi... eikös?), Won Kar-Wain My Blueberry Nights sai täydellisen hyvälle tuulelle, enkä malta odottaa, että ehdin katsomaan hyllyssä seisovan In the mood for loven. Tämä on jotain ihan muuta todellakin, ja loistavaa muuta ennen kaikkea.

En ehkä kerro enempää elokuvista, muita ei välttämättä niin paljon kiinnosta. Tänään on nuorten pikkujoulut joihin pitäisi jaksaa mennä. Jaksamisessa ei ole muuten mitään ongelmaa, mutta fyysisesti alan olla aika rikki, kun jos viime yötä ei lasketa, olen nukkunut tällä viikolla yhteensä suunnilleen 12 tuntia. Vähän liian vähän. Mutta joo. Joulu tulee.

ja Nyt-liite löysi vaihteeksi jyvän, kuten tekin toivottavasti huomaatte oikein sanottua-osastolta.