Ymmärsin tänään, että kaipaan kipeästi järjestelmällisyyttä. Joitain vinkkejä olen saanut siitä jo aiemmin, en voi antaa olla, jos näen vinossa olevia tauluja, ihmisiä, joiden paidan lippulappu on näkyvissä tai jotain muuta sellaista. Epäluulot kuitenkin heräsivät vasta äskettäin, kun olen parina viime viikkona viettänyt runsaasti aikaa järjestellen cd- ja dvd-hyllyjäni. Itse asiassa järjestelin myös äitini cd-hyllyn. Aiemmin suosin cd-hyllyssäni aakkosjärjestystä, mutta tällä viikolla päätin, että nyt saa riittää. Levyt ovat nyt kauniisti kategorisoituina (okei, ja sitten sisäisesti aakkosissa). Dvd:t olen alusta alkaen pitänyt ainoassa oikeassa järjestyksessä, genreittäin ja sitten muutenkin tarkasti aseteltuina. Näin on hyvä.

Hyväksyn sen, että kaikki ihmiset eivät halua järjestellä omaisuuttaan. Hyväksyn senkin, että he järjestelevät kaiken aakkosiin (jopa, dvd:t, vaikka se tuottaakin suurta tuskaa minulle). Hyväksyn sen, että kirjahyllyssä joutuu joskus laittamaan kirjoja lappeelleen, koska tila ei yksinkertaisesti riitä. Mutta tänään kohtasin jotain sellaista, jota en kyennyt hyväksymään. Selasin erästä lehteä, jossa oli henkilöhaastattelu suomalaisesta kirjailijasta. Artikkelissa oli kuvia hänen kodistaan ja erityisesti huomioni kiinnitti kuva kirja- ja elokuvahyllyköstä. - Osa kirjoista oli ylösalaisin.

Valtaisa ahdistus täytti minut. Miten kukaan voi säilyttää kirjojaan ylösalaisin? Entä dvd:t sitten? Osa niistäkin oli ylösalaisin (se oli jollain tapaa hyväksyttävämpää, koska levy on kotelon keskellä), mutta pahinta oli, ettei hyllyssä ollut minkäänlaista järjestystä. Voin sanoa tämän täysin varmana tietona. Vaikka joku saattaisi sanoa minun hyllystäni, ettei se ole järjestyksessä, kaltaiseni ammattilainen (ja kyllä joku muukin ehkä) huomaisi kyllä heti, että järjestys on. Ja vaikka elämänkerrallinen järjestys high fidelityn tapaan on myös mahdollinen ja erinomaisen suotava, ja vaikka se on äärimmäisen vaikea tunnistaa, voin sanoa täydellisellä varmuudella, että kyseisen kirjailijan hyllykössä ei ollut minkäänlaista järjestystä. Ja hän vielä väitti pitävänsä elokuvista. Valheella on lyhyet jäljet.